• Voor een gezonde communicatie tussen jezelf en de ander....
  • Kom eerst thuis bij jezelf....
  • Geen opstakel houd je tegen.....
  • Breng het kind weer in je naar boven....
  • Contact met de ander begint altijd met houden van jezelf!

Coaching

Coaching

Trainingen

Training

Lezingen

Lezingen

Durf te vragen! - deel 2

Laatst bijgewerkt: dinsdag 15 november 2016 Geschreven door Mariëlle Kroon
Durf Te Vragen deel 2
 
Hij is, op 4 jaar na, een eeuw oud, of jong, net hoe je het bekijkt. Gelukkig woont hij nog zelfstandig en dat koestert hij heel bewust. Daarbij geholpen door zijn dochter die 2 dagen per week aanwezig is om te helpen op allerlei gebied.
 
“Zij is goud waard” zegt hij; zonder haar zou ik niet meer zelfstandig kunnen wonen. Op mijn vraag welke rol zijn zoon in het geheel speelt, reageert hij kortaf “mijn zoon heeft andere interesses.”
 
Ik heb ervoor gekozen om het onderwerp nog niet af te sluiten en stel de vraag: “Heb jij jouw zoon wel eens om hulp gevraagd?” Nee, dat had hij nog nooit. 
Hij wil liever dat zijn zoon uit zichzelf werk ziet en het dan gewoon doet. Maar dat gebeurt dus niet. “En trouwens, in het verleden moest ik toch zijn werk weer over doen omdat hij het niet naar mijn zin deed”, zegt hij nors.
 
Daarop geef ik aan dat op het moment hij zijn zoon wél om hulp zou vragen, het best zo kan zijn dat hij genegen is om te helpen en het misschien nog wel heel leuk vindt ook! Ik vertel hem dat we veel te weinig uitspreken naar elkaar waar we behoefte aan hebben en trekken bij voorbaat al een conclusie over hoe de ander gaat reageren. Daarmee blijft er nul komma nul ruimte over voor een vraag én een antwoord die past bij het moment. Want we zetten onszelf al bij voorbaat vast met de ingesleten patronen hoe het altijd is gegaan en geweest is.
En dat is zo jammer voor jezelf en voor de ander!
 
Hij knikt instemmend. Na een korte stilte spreekt hij uit “ik vind het zo moeilijk om te vragen!”
 
Ik wens van harte dat deze kanjer bereid is om over de drempel te stappen en zijn zoon om hulp te vragen. Misschien eerst weifelend en daarna steeds krachtiger. Want het kan zomaar het geval zijn dat zijn zoon direct de brug oversteekt op het moment dat hij het gevoel heeft nodig te zijn en bovenal concreet weet waarmee hij kan helpen.
Zodat er naast een prachtige vader-dochterrelatie er ook een volmaakte vader-zoonrelatie kan en mag opbloeien. Ik gun het beide mannen van harte!
 
Ondersteuning nodig bij jouw communicatie? Je bent van harte welkom bij Jij en de Ander.
 
 

JijEnDeAnder Linkedin  JijEnDeAnder twitterJijEnDeAnder email

                           
Jij en de ander
onderdeel van Engelen In Praktijk
Kvk 34290763
 
De Palmboomstraat 2
1551BZ Westzaan
Nederland